Герої роману Джорджа Орвелла... затанцюють
Thu, 16 January 2020, 10:57

Герої роману Джорджа Орвелла... затанцюють

Постановку на музику сучасної ісландської композиторки, знаної віолончелістки Гільдур Ґуднадоттір здійснили солісти театру «Київ Модерн-балет» Ілля Мірошніченко та Катерина Кузнецова. Виставу покажуть на сцені Київського муніципального академічного театру опери і балету для дітей та юнацтва.

«1984.Інша» — балет-антиутопія за мотивами роману Джорджа Орвелла, в основі якого зовсім нове прочитання відомої історії, інші герої, свіже розуміння глобальних соціальних питань, — підкреслила Василина СУХОПЛЕЧЕВА, керівниця піар-служби «Київ Модерн-балету». — Якщо ти в меншості — і навіть сам, — це не означає, що ти божевільний. Та чи зможеш ти протистояти цілій системі, масштаби якої не мають кордонів? Чи вдасться тобі довести всім навколо і, в першу чергу, собі, що світ — це не лише жага до влади, цинізм та самовдоволеність? Чи знайдеш ти в серцях інших те давно забуте почуття — любов? Про це нова постановка нашого театру.

До речі, у цьому сезоні роман Орвелла надихає різних режисерів. Так, у Театрі на Подолі в афіші з’явилася новинка — «1984», про яку писав «День». Виставу, в основі якої покладена скандальна п’єса Майкла Джина Саллівана за всесвітньо відомим романом-антиутопією Джорджа Орвелла, поставив Сергій Павлюк, головний режисер Херсонського театру ім. М.Куліша. Та прем’єра викликала широкий розголос у глядачів та критиків (найближчий показ відбудеться 22 січня) і от скоро ми побачимо вже пластично-хореографічну версію твору «1984.Інша» від театру «Київ Модерн-балет».

— Люди — примари, люди — порожні оболонки, які ведуть своє безцільне існування на межі реальності і насаджуваної волі диктатора. Їхнє життя — самовідданий обман, в якому вони знаходять своє спасіння, свою віру, свою істину. Але що з ними стане, якщо обман раптово розкриється? Чию сторону вони оберуть? Джордж Орвелл у своєму романі «1984» дав нам свою відповідь. А наш балет-антиутопія готовий дати свою. «1984.Інша» — це насамперед, наш відгук на вічні проблеми існування індивіда в суспільному ладі та соціуму як такому, — розповідають Ілля Мірошниченко та Катерина Кузнецова, які є не лише хореографами балету, а й виконавцями головних ролей..

Світло, у новій постановці, стане головним антагоністом вистави. На глядачів чекають нові пластичні рішення, що поєднали в собі body percussion (коли тіло є музичним інструментом), фізичний театр та сучасну хореографію. Балет-антиутопія «1984.Інша» на музику Гільдур Ґуднадоттір (вона є авторкою саундтреків до серіалу «Чорнобиль» від HBO та фільму «Джокер», номінантка на премію «Оскар») та німецького композитора піаніста Hauschka (номінант премії «Золотий глобус»за музику до фільму «Лев», автор музики серіалу «Патрік Мелроуз»). Як розказали у театрі, у сценічному оформленні використовуються незвичні декорації (папір; 300 м ланцюгів; 65 кв.м агроволокна; 45 кв.м металевої сітки), які придумав Володимир Чумаченко.

У виставі виступають дев'ять артистів театру «Київ Модерн-балет»: Ілля Мірошніченко (Він), Катерина Кузнецова (Вона); а також їхні колеги, яки виконають ролі інших — всіх: Владислав Добшинський, Катерина Курман, Роман Кушнеревич, Олександра Максимчук, Валерія Мельничук, Віолетта Петролай і Дмитро Погрібниченко.

Тетяна ПОЛІЩУК, «День»
Газета: №6, (2020)