Карти – на стіл!
Tue, 14 September 2021, 16:00

Карти – на стіл!

13 жовтня  театр «Київ Модерн-балет»  представить прем’єру балету «Пікова дама», над яким працює головний балетмейстер театру, відомий балетмейстер Раду Поклітару (прем’єра очікується оффлайн і онлайн-режимі на сцені  столичного МЦКМ).

В інтерв’ю «ТКК» Поклітару розповів про свій шлях до  нового проєкту…

Раду, у випадку з «Піковою дамою» яким був первинний імпульс для народження нового  балету – текст Пушкіна чи музика Чайковського?
У потаємних місцях моєї творчої скарбниці багато років зберігалася ідея створення балетної вистави «Пікова дама». Тому, якщо ми говоримо про перший імпульс, то це була музика до опери Чайковського. Та мені не вдалося здійснити постановку балету з використанням оперної партитури, оскільки під час створення сценарного плану та музичного монтажу випадково зрозумів, що мені «заважає» текст. Тому від цієї ідеї довелося відмовитися, бо я побачив, як хореографія перетворюється на  банальний танцювальний підрядник, позбавлений алегоричності та емоційної незалежності. Після кількох невдалих спроб упоратися із цією проблемою все ж вирішив залишити ідею створення балетно-оперної «Пікової дами» на тривалий час…Творче осяяння сталося, коли я почув Шосту симфонію у виконанні Миколи Голованова у записі 1948 р. Саме тоді моя давня мрія про балет «Пікова дама» стала реальною. Робота на початку була суперечливою, та контур майбутньої вистави поступово вимальовувався, коли я до Шостої симфонії додав ще дві частини Другої симфонії Чайковського, пронизані українським народним мелосом.

Чим здивує нова «Пікова дама» і київського поціновувача вашого театру, і особисто вас?
До постановки нового балету завжди підхожу творчо та намагаюся постійно шукати щось нове, щоб не повторюватися. Це стосується не лише мене, а й усієї творчої команди. Проєкт «Пікова дама» буде третім проєктом, який ми створюємо у синергії з авторкою відеоконтенту, з чудовою художницею Ольгою Нікітіною, і шостим проєктом у співпраці з художником костюмів Дмитром Кур’ятою.Не буду розповідати, що за ноу-хау використаємо у новій постановці. Оскільки ще сам не знаю, як це працюватиме. Тому я сподіваюся, що технічні нововведення використані у нашій «Піковій дамі» , які замасковані під абревіатурою континіум «доданої реальності», стануть приємним творчим шоком як для глядача, так і для мене, як для автора балету.

У мережі є фільми й драматичні вистави на основі повісті Пушкіна: у вас було бажання переглядати такий матеріал перед стартом роботи?
Ви знаєте, велика кількість матеріалів на тему «Пікової дами» допомагає й водночас заважає. Тому я стараюся приходити на перший репетиційний день створення нового балету «Пікова дама» з тим багажем, який у мене вже є, з тим розумінням проблематики твору, який у мене накопичився за моє життя. Я чомусь переконаний, що глядач, який прийде на прем’єру, не буде перечитувати завчасно Пушкіна, слухати оперу Чайковського, дивитися вистави та фільми. Швидше за все він прийде, просто купивши квиток, тому мені хочеться бути з глядачем на одній хвилі.  Звісно, я перечитав Пушкіна уважно декілька раз… Звісно, я провів велику дослідницьку роботу  відносно того, що стосується джерел виникнення твору. Тому, інших творів на цю тему намагаюся не читати, не дивитися, не слухати, тому що це мені  інколи заважає. От такий я «дивний» хореограф.

Декілька слів про виконавців головних партій – Герман, Ліза, Графиня – і завдання, які ви перед ними ставите?
Балет – мистецтво травматичне, тому, зазвичай, наперед не говоримо хто буде виконувати ту чи іншу партію. Я впевнений, що все буде добре й пандемія не стане на заваді, щобпоказати прем’єру балету. На сьогодні у планах, партію Германа на прем’єрі виконуватиме Владислав Детюченко, молодий артист балету. Київському глядачу відомий, як виконавець першого складу партії Хоми у балеті «Вій». Влад чудовий танцівник й артист, справжня знахідка й гордість нашого театру. Він також є хореографом. Його стиль абсолютно відрізняється від мого, він більш радикальний, більш сучасний, більш західний. Коли я дивлюся його вистави розумію, що я так ставити не можу. Радує, що ми всі різні.Партію Лізи буде виконувати Катерина Кузнецова. Ця артистка давно зайняла провідне місце у серцях прихильників сучасного танцю нашої країні й за кордоном. Катя відрізняється незвичайною природною органікою, тим чого не можливо навчити, неймовірною координацією та вмінням передавати режисерський задум максимально точно, через переживання образу на сцені. Партію графині виконає Олена Салтикова. На мій погляд, лідер жіночої балетної трупи «Київ Модерн-Балет». Балерина, яка має неймовірно хорошу класичну підготовку. Саме це її відрізняє від інших артисток театру, які є солістами високого рівня у сучасному танці, але не мають балетного диплома. Лєна Салтикова прийшла з балетного театру й для мене це була завжди проблема, тому що балетні люди часто просякнуті штампами. Але вона зробила неймовірний ривок в області сучасного танцю й стала абсолютно багатогранною й багатосторонньою. Саме вона виконує партію Графині, одну із головних партій в моїй «Піковій дамі». Хочу сказати, що у вашому питанні відсутній ще один персонаж, який проходить через всю розповідь у нашому балеті, який дуже побічно згаданий у Пушкіна та й в опері Чайковського – це Сен-Жермен. Сен-Жермен – абсолютно дивовижна, загадкова й водночас містична фігура європейської культури XVIII та XIX ст. Мені здається, якщо я розширю цей образ у нашій виставі, то це піде на користь балету «Пікова дама», який наразі готуємо. Тому партію Сен-Жермена я доручив Артему Шошину, заслуженому артисту України. Артисту, який виконав всі провідні партії у нашому репертуарі, який, так само як і Владислав Детюченко, хореограф, але неокласичного напряму. І це також дуже цікаво. Тому що моя хореографія, поєднуючись з індивідуальністю артистів, як тканина у склянці із фарбою, фарбується у ті відтінки, які є близькими творчій індивідуальності того чи іншого танцівника. А якщо він ще й хореограф, то й частково його хореографічної творчості.

Розкажіть про новий сезон театру «Київ Модерн-Балет»: проєкти, задуми, гастролі, фестивалі, що ще?
Насамперед, у новому сезоні готуємо «Пікову даму», над якою працюємо вже декілька місяців, саму ж виставу плануємо показати 13 жовтня на сцені Жовтневого палацу у Києві. Виставу наші глядачі зможуть побачити як онлайн, так і офлайн.  Прем’єра вистави стала можливою завдяки фінансовій підтримці Українського культурного фонду та Департаменту культури (КМДА). На жаль,  і не лише у нас, через пандемію зменшилася гастрольна палітра. Але ми сподіваємося, що ситуація буде налагоджуватися й ми знову повернемося на міжнародну арену. І  наздоженемо те, що втратили за час пандемії, оскільки гастрольна діяльність є однією з основних напрямів діяльності театру «Київ Модерн-балет». В обов’язковому порядку постараємося підготувати  камерну прем’єру на другу половину сезону. Окрім того, гастролі в Україні ніхто не скасовував. Наступного літа  плануємо їхати до Одеси й провести наш щорічний фестиваль «Літо у стилі модерн».

Олег ВЕРГЕЛІС, спеціально для “ТКК”