П’янкі почуття: «Київ Модерн-балет» Раду Поклітару презентував «Дев’ять побачень»
Fri, 29 January 2021, 17:00

П’янкі почуття: «Київ Модерн-балет» Раду Поклітару презентував «Дев’ять побачень»

Палітру емоційних станів – вічного єдиного для всіх й індивідуального для кожного – Кохання показав «Київ Модерн-балет» Раду Поклітару на післякарантинному першому вечорі одноактних балетів, де представили прем’єру «Дев’яти побачень».

Ідея історії цієї вистави – створення сучасного балету на музику Шопена про щоразу новий фінал побачень однієї пари – має порівняно давню першооснову, зародилася вона ще близько десяти років, розповідав в інтерв’ю «Україні молодій» у вересні минулого року балетмейстер.

Найперший реліз про прем’єру готували ще на минулорічний травень, потім сподівалися на можливість показів у листопаді чи грудні, утім склалося все через загальні пандемічні причини вже нарешті 27 січня 2021-го. І перші глядачі не шкодували аплодисментів за натхненні «Дев’ять побачень».

«Він і Вона – початок взаємостосунків, перше побачення. Здавалося б, про це вже все сказано, зіграно, проспівано, станцьовано... Але в тому й полягає магія мистецтва, де кожен автор, торкаючись споконвічних тем і сюжетів, витягує з них нові значення та емоції», – коментує Раду Поклітару.

Майже винятково чорно-біла палітра аскетичної сценографії та костюмів налаштовує на сприйняття максималізму у взаєминах двох: коли ще боязкі спроби подарувати коханій квіти; коли готовий випхнути знахабнілу половинку з вікна чи пробачити все, аби тільки відчути бажані обійми.

Уже добре впізнавані артисти «Київ Модерн-балету» Олена Салтикова й Артем Шошин, віднедавна вже заслужений артист України, в кожній мізансцені додають відтінків вічному почуттю – бентеги, десь роздратування, примирення і пристрасті. Досить несподіваними є в постановці образи Анастасії Добровольської та Владислава Детюченка. Художниця костюмів Ганна Іпатьєва.

Прикметно, що поєднали прем’єрні «Дев’ять побачень», постановку яких реалізували за фінансової підтримки мецената Володимира Філіппова, з одноактним балетом «In pivo veritas» на ірландську народну музику та музику доби Ренесансу.

Його лібрето, хореографія та постановка – це так само творчість Раду Поклітару. Іронічна алюзія на античну мудрiсть «Істина – у вині» в назві переносить на сцені в яскравий, а десь трохи навіть примітивний (з розбірками), світ взаємин між хлопцями у кілтах і панянками, коли вони зібралися в традиційному місці пиття ірландського елю.

Ця бадьора й життєрадісна прелюдія іронічною танцювальною «Істиною – в пиві», яка переносить у традиції країни Святого Патрика, для глядачів стає не лише можливістю в період коронавірусних обмежень на трохи ніби опинитися в Ірландії. Балет, який на київській сцені з 2011 року, – про ті ж взаємини Його і Її, коли навколо багато дійових осіб і претендентів на ролі в дуеті, який об’єднує кохання.
Саме поєднання «In pivo veritas» та «Дев’яти побачень» надалі планує показувати «Київ Модерн-балет». А загалом театр сучасного балету Раду Поклітару у своєму 15-му сезоні представив уже другу прем’єру. «Маленького принца» на дві дії у жовтні минулого року вперше презентували глядачам в онлайн, а тепер уже є змога насолоджуватися магією рухів і смислів у театрі.

Валентина САМЧЕНКО

Україна молода