Театральний сезон завершено! Детально

Казковий дебют. Хореограф Сергій Кон ставить балет “За хвилину до Різдва”
Чт, 30 листопада 2023, 12:22

Казковий дебют. Хореограф Сергій Кон ставить балет “За хвилину до Різдва”

Постановний склад балету «За хвилину до Різдва»: авторка лібрето – Оксана Тараненко, хореограф-постановник – Сергій Кон, авторка відеоконтенту – Ольга Нікітіна, керівник проєкту – Раду Поклітару.

Це буде подорож до світу магії та дива, де історія розпочинається з реальності, але швидко перетворюється на світ ілюзій, де правда переплітається з вигадкою, а фантастичне змішується з буденним.

-"За хвилину до Різдва" – мій перший досвід, як хореографа-постановника спільно з артистами театру "Київ Модерн-балет", - розповідає Сергій КОН. - Бажання попрацювати й зробити нову постановку з талановитими танцівниками в професійному театрі сучасного танцю виникало досить давно. Коли я отримав запрошення попрацювати з артистами театру «Київ Модерн-балет» й створити пластичне вирішення нової Різдвяної вистави, то погодився відразу.

У виставі "За хвилину до Різдва" стилістика хореографії та пластики спрямована на поєднання елементів класичного танцю з різноманітними танцювальними техніками, та моїм особистим відчуттям музики, вираженим у власному пластичному відгуку на неї. Чудова, легка для сприйняття музика Каміля Сен-Санса у поєднанні з Carol of the Bells служить джерелом натхнення для створення Різдвяного дійства. Ненав’язливий сюжет вистави з подорожами крізь фантастичні світи: дивовижних птахів, байкерів на мотоциклах, казкових тварин, не повинні залишити навіть маленького й вибагливого глядача без уваги та зацікавленості".

Основа англомовної колядки Carol of the Bells – шедевр народного мистецтва. Твір під назвою "Дзвінка колядка, Колядка дзвонів" або "Щедрик", така назва більш відома українському слухачу, із його безперервним повторенням чотирьох нот, із нескінченно розмаїтим супроводом та гармонізацією.

87 років назад світ, США, почув "Щедрик " у його англомовному виконанні. Справжня визитівка українського народу в обробці Миколи Леонтовича стала ще популярнішою. Перед вишуканим українським фольклором не зміг встояти без перебільшення весь світ.

Веселі ритми, що затухають, і от знов голоснішають, говорять на про прихід чарівної доби. Разом із взірцем класичної музики, творами К.Сен-Санса, українська колядка Carol of the Bells довершить балет-подорож "За хвилину до Різдва".

Тетяна Поліщук

Music-review Ukraine