Вечір одноактних балетів: «ДискриміНАЦІЯ» та «Завтра» перенесено на травень Детально

Клітка, агроволокно, ланцюги: чи вдасться зламати систему за Орвеллом
Пон, 20 сiчня 2020, 19:50

Клітка, агроволокно, ланцюги: чи вдасться зламати систему за Орвеллом

"Я не згоден із тим, що систему неможливо перемогти, тому сюжет нашої вистави не подібний на фінал книги,- каже артист "Київ Модерн-балет" Ілля Мірошніченко. Разом з колегою Катериною Кузнецовою поставили спектакль "1984" за мотивами роману англійця Джорджа Орвелла. Прем'єра відбудеться 21 січня в Київському театрі опери і балету для дітей та юнацтва.

Антиутопію "1984" Джордж Орвелл написав у 1949 році. Дія відбувається у Великій Британії майбутнього. Країна перетворилась на величезну тоталітарну імперію. Головний герой працює в "Міністерстві Правди". Має підганяти тексти в газетах і підручниках минулого, під теперішню державну політику. Відчуває сумнів. Намагається зберегти свою свідомість від маніпуляції. Але система все ж таки ламає особистість, за сюжетом.

"У нас будуть інші герої, ланцюжок подій також, але є моменти, які ми зберегли. Якщо в романі є Старший Брат, який слідкував за усіма через телеекран, нашим антигероєм буде Світло, - продовжує Мірошніченко. - Природа речей завжди дуальна, тому і світло можна сприймати не лише як добро".

У Раду Поклітару до нашого лібрето було лише два зауваження, стосовно кульмінації. Одна з наших героїнь, сліпа дівчина. Незрячість пластично легко показати, а от як зобразити глухоту. Зійшлися на тому, що все це можна показати за рахунок оточення. У виставі ми торкаємося теми людей із фізичними вадами, як вони почуваються в суспільстві. Ми не використовуємо слова, тому нам треба іншими способами впливати на внутрішній стан глядача. Музика буде в одному стилі – багато струнних, дуже багато віолончелі. Композиторка - ісландка Гільдур Гуднадоттір. Писала музику до фільму "Чорнобиль" та "Джокер". Також створимо Body percussion. Це звуки, які ти можеш зробити сам.

Щоб створити декорації, разом із сценографом Володимиром Чумаченком поїхали до будівельного маркета. Дві години ходили, але вигадали і знайшли все, що нам потрібно. В нас буде інтермедійна завіса, скомпонована з трьох елементів - ланцюги, металева клітка, величезний шмат агроволокна. Оскільки у виставі буде дві сюжетні лінії - любовна і соціально-побутова, ця завіса буде їх відокремлювати. Декорації ми будемо обігрувати, випрадовувати.

Створимо цими матеріалами різні рамки для героїв. Сітка асоціюється з кліткою – це агресивний настрій, агроволокно даватиме більш спокійну атмосферу. Ці матеріали допомагають викликати у глядача бажану емоцію.

Іноді треба зробити так, щоб публіці було максимально неприємно дивитися, щоб потім могла розслабитися і видохнути. Якщо ми цього досягаємо, це 80 відсотків успіху".

Детально Gazeta.ua