Театральний сезон завершено! Детально

Київ модерн-балет показав першу прем'єру за рік повномасштабної війни
Пон, 20 березня 2023, 17:19

Київ модерн-балет показав першу прем'єру за рік повномасштабної війни

Прем'єра вистави "Завтра", поставленої на музику Шопена головним балетмейстером театру, заслуженим діячем мистецтв України, лауреатом Шевченківської премії 2016 року Раду Поклітару, відбулася на сцені Жовтневого палацу і зібрала повну залу глядачів.  

Нову хореографічну постановку Поклітару показали в рамках вечора одноактних балетів. Відкрив вечір вже відомий балет "Вгору по річці" на музику сучасного українського композитора Олександра Родіна.

"Вгору по річці" – балет за мотивами оповідання Френсіса Скотта Фіцджеральда "Загадкова історія Бенджаміна Баттона" про людину, яка росла навпаки. Перші покази цієї вистави відбулися майже шість років тому – у квітні 2017 року.

Ставлячи балет за Фіцджеральдом, Поклітару дещо змінив відому з самого оповідання та однойменної екранізації Девіда Фінчера історію. Тут бачимо і цілковито фаустівського персонажа – Людину в чорному, яка й "запускає" зворотне проживання життя головного героя. А замість сина в "балетного Бенджаміна" донька (Поклітару раніше зазначав, що навмисно віддає більше дії, ніж в оригіналі твору, жінкам: дружині, коханці, доньці та онуці головного персонажа).

У другому відділенні показали прем'єру – балет "Завтра". За словами його творців, в центрі ідеї - розповідь про тих хто живе тут і зараз, про швидкоплинність часу, про те, як наші дії сьогодні формують наше майбутнє завтра.

В новій хореографічній виставі Київ модерн-балету задіяно 13 артистів. Цього вечора на сцені можна було побачити як нових учасників театру, так і тих, хто залишив колектив задовго до початку повномасштабного вторгнення, а зараз вирішив повернутися в постановки Поклітару. Серед таких – один із найвідоміших солістів Київ модерн-балету, постановник хореографії для кліпів та кіно Олексій Бусько. Кілька років тому він сильно травмувався на одній з репетицій і залишив театр.

Якщо в першій виставі вечора глядач стежив за сюжетом, який відбувався в декораціях, світловому малюнку, та міг роздивлятися пишні костюми, в які були вбрані танцівники, то в другій усе змінилося кардинально. На сцені жодних декорацій, на артистах лаконічні костюми – ніщо не відволікає від самого танцю. Тож якщо "Вгору по річці" – це історія, то "Завтра" – це синхронність, малюнок, техніка. І фінальний меседж.

Поклітару каже, що не хотів у розпал війни показувати на сцені щось злободенне, натомість прагнув створити "світло", яке додасть стійкості. Програмуватиме на щасливе завтра.

"Ми наразі живемо в дуже непростий час. Складно віднайти тему, яка була б співзвучною тембрально та емоційно тому, що переживає весь український народ. Та й чи необхідно її шукати. Тому ідея сюжетної історії на злобу дня була відкинута відразу. Мені здається, чим яскравішим й світлішим буде культурний продукт, створений під час війни, тим легше буде емоційно кожному пережити цей темний час", - пояснює хореограф.

Марія Кабацій

УКРАЇНСЬКА ПРАВДА