Театральний сезон завершено! Детально

“За хвилину до Різдва”: яскрава та повчальна казка
Сб, 23 грудня 2023, 12:31

“За хвилину до Різдва”: яскрава та повчальна казка

Прем’єру казки “За хвилину до Різдва” Kyiv Modern Ballet представив за кілька днів до цього світлого свята. Починається вона, як і належить: “У давні часи…”. Тільки от ці слова малюються у твоїй голові – їх формує те, що відбувається на сцені. Там мишка крутить ручку кіноапарата, який проєктує на великий екран сюжет німого кіно – невеличкого шматочка історії, що надалі “сходить” з екрана і переростає в яскраву та повчальну казку.

Фантазії авторів захоплюють глядачів у серпантин передріздвяних подій різних часів. Дія розвивається дуже динамічно, змінюються місця, персонажі. При цьому з декорацій на сцені тільки величезний старовинний годинник. З усім іншим успішно справляється екран, на якому з’являється то затишна кімната з великою блискучою ялинкою і снігом, що падає за вікном, то календар, що втрачає аркуші, то дивовижні казкові пейзажі.

Хореографія у цього колективу передбачувано бездоганна. І, як завжди, дивують знахідки. Наприклад, ви коли-небудь бачили танець байкерів на мотоциклах? Не мотошоу, а саме танець. І все це під вигадливу музику композитора 19-го століття Каміля Сен-Санса!

Окремо хочеться відзначити костюми. Буквально перед виставою я дізналася, що всі вони були перероблені з тих, що були залучені в старих виставах. Судячи з усього, перероблені дуже вмілими ручками: вони стильні, красиві, з цікавими деталями, немов зійшли з подіуму крутого модельєра.

І, звісно, у будь-якої казки є мораль. У цій вона, я б сказала, найактуальніша. Бо щастя не в подарунках, не в красивій мішурі, а в дружньому плечі, підтримці, однодумцях. Ти можеш не усвідомлювати їхню значущість для тебе доти, доки не втратиш. А якщо втратиш – не можна дозволити горю захопити тебе настільки, щоб втратити баланс і почати створювати біди іншим невинним людям.

Ще трохи хочеться сказати про місце, яке було обрано для вистави: це оновлений, модернізований Київський культурний кластер “Краків”. Красиве, затишне і безпечне місце (з просторим укриттям – що зараз дуже важливо).
 

Наталія Кряж

ІМПРОВІЗАТОР