Театральний сезон завершено! Детально

«ДискриміНАЦІЯ». Чесно про важливе
Ср, 27 вересня 2023, 15:04

«ДискриміНАЦІЯ». Чесно про важливе

Майбутня хореографічна фантазія, як анонсують її автори, розповість про різні види дискримінації через низку, на перший погляд, нічим не пов’язаних між собою новел-притч. Прем’єрний показ нового балету  заплановано 21 жовтня на сцені МЦКМ (Жовтневий палац). Про роботу над новою виставою розповідає її хореограф-постановник Раду Поклітару:

  • Тема дискримінації завжди буде актуальною. Проєкт «ДискриміНАЦІЯ» реалізується завдяки підтримці Українського культурного фонду. Коли мені було запропоновано розробити концепцію для нового балету, я зіткнувся з обмеженою кількістю тем, що були включені до пріоритетів програми лоту «Відновлення культурно-мистецької діяльності (культурно-мистецькі проєкти)». Усвідомивши цю обмеженість, я вирішив обрати напрями, що підкреслюють загальнолюдські, демократичні, культурні та соціальні цінності, такі як боротьба з дискримінацією, підтримка толерантності та протидія сегрегації.
     
  • Як і чи відразу народилася саме така назва вистави?
  • Я витратив багато часу на роздуми щодо назви для балету і врешті-решт залишив «ДискриміНАЦІЯ», оскільки ця назва чесно відображає мету нашого проєкту без приховування інтенцій. Щасливий, що для роботи над виставою зміг зібрати чудову команду: художник костюмів Дмитро Курята, який з нами працює не один проєкт, і кожна нова вистава з ним – це справжній бестселер. (Цього разу за задумом художника одяг відображатиме космополітизм та урбанізацію сучасного світу в колориті костюмів подібних до кольорів калейдоскопа великого міста – колір асфальту, бетону і цегли – Д. К.) Сценограф Олександ Білозуб, робить для нашого балету унікальні сценографічні конструкції у вигляді букв.
     
  • Дослідження такого комплексного поняття, як дискримінація, може здатися неочевидним вибором для головної теми великої танцювальної вистави…
  • В основі всіх проявів дискримінації лежить свідоме або несвідоме бажання зробити життя іншої людини нестерпним, це квінтесенція емоційного придушення, приниження людської особистості. Танець же, в першу чергу, емоційний за своєю природою. Тому все яскраво емоційне, нехай і з негативним забарвленням, у нашому житті є чудовим об’єктом для вивчення та роздумів шляхом створення хорео-режисерського тексту – тіла балетної вистави.

Дарія Корецька

«Театрально-концертний Київ»