Театральний сезон завершено! Детально

“ДискриміНАЦІЯ”. Інший погляд
Вс, 22 жовтня 2023, 16:54

“ДискриміНАЦІЯ”. Інший погляд

Або ось така суха назва – “ДискриміНАЦІЯ”, яка немов говорить: зараз покажуть багато болю, і тобі буде сумно. Але завіса підіймається, а на сцені – магія, яка представляє проблему під таким кутом, що виявляється, все не так погано. Вміло розставлені іронічні акценти не применшують проблему, а дозволяють полегшити сприйняття. Вони немов говорять – багато що залежить від тебе і від того, як ти ставишся до цієї проблеми. А вся ця хореографічна магія складається з кількох яскравих історій.

Кохання. Стандартна картинка: чоловік і жінка. А якщо це одностатеве кохання – не всяке суспільство сприйме його на ура. Але ж суспільство може змінитися. І ви не уявляєте – як!

Старість, звісно, не радість. І молодь гордовито скаче, сміючись над старістю, і жене її в дальній кут. І тільки святі можуть звернути на неї увагу… Але про святих трохи пізніше.

Картинки змінюються, як у калейдоскопі: когось охоплює божевілля, хтось стає білою вороною. Або ось поводир веде сліпих і нерозумних, але напрямок бачить тільки він. Короткі, різноманітні, цікаві сюжети. Артисти танцюють, як дихають. І про те, наскільки складною є хореографія, я навіть не замислювалася, поки не почула обговорення глядачів, які сиділи за спиною. Але ж виглядає так легко!

Крім танцюристів на сцені живе своїм життям загадкова особистість, яка керує величезними буквами. Щось у неї є від Кая, який, втративши себе, намагався скласти з крижаних шматочків слово “Вічність”. Тільки в цьому випадку цей повелитель букв вичленовує слова зі слова “Дискримінація”. І, скажу вам, він добре розуміється на цьому! Тільки за буквою «Я» постійно полюють три святі душі…

Отже, про святих. Ми часто у скрутну хвилину звертаємося до небес. А чи є небесам до нас справа? Можливо, в цей час там чергує три п’яні янголи, у яких своїх забав – чортова прірва (прости, Господи!). І ось ця свята трійця, немов шаблезуба білка з мультфільму “Льодовиковий період”, веде своє сповнене кумедних пригод життя, періодично втручаючись у грішне людське. Власне, жодна з людських історій не залишається поза увагою погляду янголів, але поганий приклад може спокусити не тільки смертного.

Дискримінація. Про це треба говорити. Версія Раду Поклітару і Kyiv Modern-Ballet вас надихатиме. Ви будете в захваті. Як і я.

Наталія Кряж

ІМПРОВІЗАТОР