Вечір одноактних балетів: «ДискриміНАЦІЯ» та «Завтра» перенесено на травень Детально

...I прем’єра – онлайн
Чт, 10 вересня 2020, 11:03

...I прем’єра – онлайн

Після піврічної паузи популярний мистецький колектив на чолі з раду Поклітару відновлює показ вистав, які не відбулися через пандемію COVID-19. Вистави будуть проводитися з дотриманням соціальної дистанції та всіх рекомендацій МОЗ.

Новий театральний сезон відкриється вечором одноактних балетів «Жінки у ре мінорі» на музику Й.С. Баха та «Довгий різдвяний обід» на музику А.Вівальді (обидві постановки Раду Поклітару). Вистави будуть показані 14 та 15 вересня на сцені Київської опери (вул.Межигірська, 2).

Нагадаємо, балет «Жінки у ре мінорі» – це історія про жіночу дружбу, якої.. не існує, і це дає безліч підстав для драматичних пронизливих пластичних соло та дуетів.

Виставу «Довгий різдвяний обід» створено за мотивами однойменної п’єси Торнтона Вайлдера. Це балет-роздум про швидкоплинність життя, про те, якими суєтними, марними справами ми наповнюємо дорогоцінні хвилини, години, роки нашого існування на землі. У низці застіль та святкувань проходять перед нами долі людей. Немов метелики-одноденки вони зникають помираючи, не залишивши після себе нічого, що дало б привід згадати про них наступним поколінням...

На сцені МЦКМ Жовтневий палац буде представлено декілька вистав. Так, 18 вересня «Лебедине озеро»  на музику П. Чайковського – це притча про те, як важливо залишатися самим собою і прожити своє життя чесно таким, який ти є насправді. Головний герой – білий лебідь, якого злий геній перетворив у... хлопчика. Любов приходить до нього лише в мріях, а коли він отримує бажану свободу, виявляється вже пізно...

3 жовтня  – «Жізель» на музику А. Адана. «У цю сучасну версію класичного балету я вклав всю свою любов до першоджерела. Моя Жізель – знедолене дитя великого сучасного міста. Як і її класичний прототип, вона мріє про справжню любов. І хоча ця історія закінчується трагічно, глядач вірить в силу людського духу, який підтримує нас за часів найтяжчих ударів долі», – розповідав «Дню» хореограф Раду ПОКЛІТАРУ перед прем’єрою, яка відбулась у 2016 році. Ця постановка викликала резонанс у публіки та критиків.

27 жовтня артисти «Київ Модерн-балету» запросять до залу Київської опери на вечір одноактних балетів. «Болеро» на музику М. Равеля – розповідь про безперервну боротьбу особистості за право на свою думку, на прояв своєї індивідуальності, за свободу думки й поділу себе від натовпу... А «Дощ» – це  хореографічна фантазія на музику народів світу та Й. С. Баха, метафора в формі хореографічної сюїти про долі людей в одному місці в один час... Обидві вистави  Р. Поклітару отримали у 2007 р. премію «Київська пектораль» у номінації «Подія року».

А чим новеньким здивують митці?  Заплановано дві прем’єри у постановці головного балетмейстера театру «Київ Модерн-балету» Раду Поклітару. Так, 21 жовтня (за підтримки Українського культурного фонду) глядачів запросять на прем’єру «Маленького принца» на музику В.А. Моцарта та українських колискових. Як розповіли «Дню», через карантинні обмеження, вперше прем’єра вистави відбудеться для глядачів онлайн! Нова постановка нагадає дорослим, що за буденними справами, за нагромадженням матеріальних цінностей, вони забувають про цінності – духовні, які відіграють важливу роль у процесі становлення особистості.

Друга вистава – одноактний балет «Дев’ять побачень» на музику Ф.Шопена. Прем’єра запланована на листопад. «Дев’ять побачень» – спроба, мовою сучасної хореографії розібратися у психології людських стосунків: доторкнутися до найсокровенніших переживань, простежити так часто непомітні «правила життя» перших побачень...

За словами, Раду Поклітару, карантинні обмеження негативно позначилися на фестивальній та гастрольній діяльності «Київ Модерн-балету». До нового року скасовано плановані поїздки театру за межами України: Латвія (Лієпая, Рига, Цесіс), Естонія (Таллінн), Казахстан (Астана) та щорічні традиційні гастролі до Королівства Нідерландів. Втім, все ж за умови покращення епідемічного станув країні планується показати декілька вистав глядачам Харкова, Дніпра, Запоріжжя та Одеси.

Тетяна ПОЛІЩУК, «День»
Газета: №170, (2020)
Рубрика: Культура